Un test interactiv îţi spune dacă suferi de daltonism

Written by on iulie 3, 2015

Aproape una din 20 de persoane nu poate să distingă culorile. Cu toate că unii dintre ei sunt conştienţi doar dacă suferă de o formă mai gravă de daltonism, mulţi nici nu realizează că percepţia lor asupra culorilor nu este foarte bună.

Compania EnChroma, care produce ochelari meniţi să-i ajute pe daltonişti să aibă o vedere normală, a realizat un test online prin care internauţii pot verifica dacă văd lumea înconjurătoare în toate culorile ce pot fi percepute de ochiul uman. Cei care doresc să-şi testeze vederea trebuie să identifice numerele colorate de pe un fundal colorat la rândul său. La sfârşitul testului, utilizatorii află dacă au o vedere normală sau dacă suferă de o formă de daltonism.

Testează-te aici

Testul online se bazează pe testul original numit Ishihara, care foloseşte 38 de palete colorate care verifică felul în care o persoană vede culorile, dar şi cu le vede în relaţie cu alte culori. Testul a fost numit după inventatorul său, japonezul Shinobu Ishiharam, folosit pentru identificarea daltonismului de la publicarea sa, în 1917, şi până în prezent.

Există mai multe forme de daltonism. Unele persoane nu pot distinge între verde şi albastru şi între galben şi violet, alţii nu observă diferenţele dintre roşu şi verde, iar alţii care nu pot distinge nici între albastru sau verde, dar nici între roşu şi verde.


Sursă: Daily Mail


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background