3 Decembrie – Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

Written by on December 2, 2015

„Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi va fi marcată la Bârlad printr-o activitate care s-a născut din colaborarea a trei instituţii din oraşul nostru: Asociaţia Myosotis România, Şcoala Generală “Iorgu Radu”, Bârlad şi Liceul Pedagogic “Ion Popescu”, Bârlad.

Miercuri, 2 decembrie 2015, începând cu ora 16.30, cadre didactice din oraş şi specialişti din mediul ONG vor avea ocazia să participe la spectacolul de teatru forum al cărui subiect va invita participanţii să reflecte asupra problemei stigmatizării persoanelor cu dizabilităţi în mediul şcolar şi să descopere/ construiască modalităţi practice de acţiune în sensul creşterii parametrilor integrării şcolare a copiilor cu dizabilităţi.

Activitatea se va susţine după formatul spectacolelor de teatru forum, o metodă de educaţie non-formală vie, dinamică, participativă, care reuşeşte să producă un impact ridicat asupra participanţilor.

Spectacolul va fi pus în scenă de un grup de elevi ai clasei XII IA, Liceul Pedagogic, sub îndrumarea doamnei profesor de artă dramatică, Mihaela Chiriac. Gazdele activităţii vor fi doamna consilier şcolar Mirela Galan, responsabilul Comisiei pentru Prevenirea Stigmatizării în Mediul Şcolar şi Loredana Dobrin, psiholog în Centrul de Zi pentru copii cu dizabilităţi “Casa Esme”.

Colaborarea dintre cele trei instituţii nu este întâmplătoare. Copii beneficiari ai centrului de zi sunt elevi ai Şcolii „Iorgu Radu”; timp de două semestre Centrul de Zi a fost instituţia în care elevii care vor da viaţă scenetei şi-au realizat stagiul de practică de specialitate; multiple activităţi susţinute la Casa Esme au avut în spate colaborarea echipei multidisciplinare a centrului de zi cu doamna profesor Mirela Galan. Nici ideea organizării evenimentului nu este rezultatul unei întâmplări; aş spune că ideea s-a născut firesc, în condiţiile în care colaborarea dintre Casa Esme şi doamna profesor Mirela Galan a pus lumină pe ceea ce este comun activităţilor noastre profesionale.

Integrarea copilului cu dizabilităţi în învăţământul de masă rămâne o problemă serioasă, de actualitate, la nivelul sistemului naţional de învăţământ; stigmatizarea copiilor cu dizabilităţi în mediul şcolar este un aspect important al acestei probleme şi merită atenţie specială; cred cu tărie că, cel puţin pentru copiii care beneficiază de serviciile noastre, o colaborare coerentă, sistematică, cu şcolile din oraş în care se întâmplă integrarea lor şcolară se poate concretiza în rezultate remarcabile, cu efecte pozitive, vizibile mai ales la nivelul parametrilor integrării lor şcolare, este de părere psihologul Centrului de Zi „Casa Esme”, Loredana Dobrin.

Activitatea de astăzi oferă elevilor de la Liceul Pedagogic, clasa a XII-a IA (Instructori Activităţi Extraşcolare) şansa de a lucra cu o metodă de educaţie non-formală la care nu au avut acces prin prisma programei şcolare pe care au parcurs-o în cei 4 ani de studii liceale. Remarc cât de încântaţi sunt de ineditul metodei şi ştiu că activitatea de astăzi le va oferi şansa îmbogăţirii experienţei lor profesionale. Colaborarea lor cu mediul ONG este deosebit de valoroasă pentru profesioniştii care vor deveni, a declarat doamna profesor Mirela Galan”.

Comunicat de Presă – Director Asociaţia Myosotis România,Mihai POPA.Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background