Bârlad: evazioniștii rămân în arest

Written by on aprilie 12, 2015

SENTINTÃ…Emanoil Boca si Viorel Blaga au primit un “nu” din partea magistratilor vasluieni. Apãrãtorii acestora au cerut înlocuirea mãsurilor de arest si arest la domiciliu, cu aletele mai blânde.

Astfel, Emanoil Boca, arestat si cercetat pentru constituire de grup infractional rãmâne în spatele gratiilor, iar Viorel Blaga,cercetat pentru aceeasi infractiune, rãmâne în arest la domiciliu. Decizia magistratilor Tribunalului Vaslui nu este una definitivã, ea putând fi atacatã, la Curtea de Apel, în maxim 48 de ore.

 Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2012-2015, liderii grupãrii infractionale au înfiintat societãti comerciale pe numele lor ori ale unor persoane sãrace care, în schimbul unor sume modice, au constituit sau preluat firme. Ulterior, membrii grupãrii au identificat clienti, respectiv administratori de societãti comerciale, care, pentru a plãti cãtre bugetul de stat contributii cu mult reduse fatã de cele reale, cereau sã intre în posesia facturilor fiscale fictive emise de societãtile de tip fantomã, pentru a le introduce în situatia financiar-contabilã. În urma perchezitiilor domiciliare efectuate la acea datã, au fost ridicate documente financiar-contabile si bancare, acte privind operatiunile comerciale derulate, contracte comerciale si 27 de hard-diskuri. Prejudiciul este evaluat la aproape douã milioane de euro. Dupã retinerea acestora, evazionistii au ajuns care sub control judiciar, care în arest la domiciliu. Dintre cei sase retinuti, dupã aproape o zi întreagã de audieri la DIICOT Vaslui, doar unul singur a ajuns în închisoare cu mandat de arestare preventivã. Acela este afaceristul de la Bãcani, Emanoil Petrut Boca. Bârlãdeanul Viorel Blaga, un cunoscut contabil, a fost plasat în arest la domiciliu, iar ceilalti patru au fost pusi sub control judiciar. Vã reamintim cã DIICOT, Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitãtii Organizate (SCCO) Vaslui, cu sprijinul politistilor specializati în combaterea criminalitãtii organizate din Iasi, Bacãu, Galati, Bucuresti, Brasov si Covasna, împreunã cu procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crimã Organizatã si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vaslui, au efectuat joi, 12 martie, 54 de perchezitii la membrii unei grupãri specializate în evaziune fiscalã. La Bârlad s-au efectuat perchezitii, la familia bulibasei de Bârlad, Radian Brãtianu. Alte sase dintre perchezitii au fost efectuate în judetul Vrancea, douã fiind efectuate la Hotelul Unirea. Conform presei vrâncene, în urma descinderilor, afaceristii Bogdan Vasile, patronul hotelului Unirea din Focsani si Ion Dinitã, patronul Cazino Golesti, au fost si ei ridicati de mascati si adusi cu mandat la Biroul Teritorial Vaslui al DIICOT, pentru audieri.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background