Cutremur în Vrancea. Seismul s-a resimțit și la Bârlad și în alte orașe din țară

Written by on September 23, 2016

ACTUALIZARE. Institutul Național de Fizică a Pământului a dat ca măsurătoare finală seismului din noaptea de vineri spre sâmbătă, magnitutinea de 5,3 grade. De asemenea, institutul menționează că adâncimea la care a avut loc mișcarea tectonică este de 91 de km.

„Seismul care s-a produs în noaptea de 24 septembrie a fost „destul de semnificativ ca magnitudine” și a avut un mecanism destul de ciudat, cu efecte către nord-estul și estul României, ceea ce indică o rupere a faliei către această direcție. De aceea s-a resimțit destul de puternic la sol în Bârlad, Iași, Vaslui”, a declarat, sâmbătă dimineață, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului.

Măsurătorile Institutului arată că în Republica Moldova cutremurul s-a simțit mai puternic în sud, în zona Leova-Giugiulești. Acest seism a avut cam același mecanism ca cel de-al doilea cutremur major din 1990, cel cu magnitudinea de 6,9, a menționat specialistul. Este însă un cutremur de adâncime, destul de semnificativ ca magnitudine.

Televiziunile din România criticate după cutremur: NU au existat!

Televiziunile din România au fost aspru criticate pentru ”spontaneitatea” de care au dat dovadă în a transmite date și informații despre seismul din această noapte.

Asta după ce în ultimele luni am fost obișnuiți cu galben BREAKING NEWS pentru orice nimic, dar când se întâmplă evenimente de acest gen la toate televiziunile, cu excepția TVR 1 se spune (au avut o burtieră cu anunțul că a fost un cutremur), au preferat să ruleze programe în reluare.

Iată câteva exemple de pe rețelele de socializare:

„Toate televiziunile de știri dorm. Nici măcar un anunț pe burtieră.”

„La Tv nu a fost cutremur?! Le-au căzut microfoanele în cap?”

„Noroc de mediul online, televiziunile dimineață nici nu mai ai ce da.”

„E o rușine națională. Puneau măcar o femeie de serviciu să intre în direct să citească un prompter.”

„Burtierele la televiziuni au apărut f târziu. Practic s-au informat și ei din surse precum noi, consumatorii de rând.”


ȘTIRE INIȚIALĂ. Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter s-a produs la ora 02:11 în regiunea Vrancea. Potrivit primelor informații, mișcarea telurică s-a produs la o adâncime de 112 de km.

Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP) a precizat că magnitudinea a fost de 5,6 grade pe scara Richter. Sesismul a fost  resimțit și la Bârlad, dar și în alte orașe din țară. Nu se cunoaște deocamdată dacă s-au înregistrat pagube materiale.

Estimarea inițială a magnitudinii fost de 6 grade, ulterior măsurătorile indicând 5,6.

 

Și European Mediterranean Seismological Centre (EMSC) a dat ca magnitudine de moment tot 5,6 grade pe scara Richter.

INFP precizează că pot fi și replici, dar că acestea vor fi de o intensitate mult mai mică.


 

Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!

Susține-ne pagina https://www.facebook.com/bdbnews.ro cu un LIKE !


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background