„Marcel Gentoiu”, prietenul călătorilor care merg cu trenul

Written by on May 5, 2015

Este o campanie a poliției române, de prevenire şi conştientizare a populaţiei cu privire la furturile de bagaje. „Marcel Gentoiu” – un geamantan vorbăreţ care se deplasează printre călători şi îi face atenţi – are un important aport în conştientizarea oamenilor asupra necesităţii de a avea grijă de bagajele lor.

Această campanie a fost lansată în luna aprilie a.c. și are ca scop conştientizarea populaţiei cu privire la furturile de bagaje. Imaginea acestei campanii este „Marcel Gentoiu” – un geamantan cu personalitate, vorbăreţ şi grijuliu – care merge printre cei care călătoresc cu trenul, spunându-le să aibă grijă de bagajele lor. Totodată, acesta le-a adresat oamenilor sfaturi, recomandări şi informaţii privind furturile de bagaje şi cauzele care favorizează comiterea unor astfel de fapte, respectiv neatenţia sau neglijenţa celor care devin victime.

În cadrul activităților desfășurate, poliţiştii de la transporturi şi cei de la prevenire au distribuit pliante şi au adresat sfaturi şi recomandări, urmărind acelaşi deziderat, siguranţa cetăţeanului.

Urmare a analizelor efectuate, furturile comise asupra călătorilor, în trenuri şi gări, sunt favorizate fie de neatenţia acestora, (adormirea, lipsa de supraveghere a bunurilor etc.), fie de neglijenţa lor (au uitat bunurile). În cursul anului 2014, polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Vaslui au primit 5 sesizări de la persoane care au fost victime ale acestui tip de infracțiune.

          PENTRU O CĂLĂTORIE CU TRENUL FĂRĂ EVENIMENTE NEGATIVE,

POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ :

            – Atenţie când urcaţi  pe scara vagonului! Puteţi deveni o victimă a celor care fură din buzunare.

            – Supravegheaţi-vă bunurile şi valorile pe care le aveţi la dvs. atunci când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete şi în locuri aglomerate! Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!

            – Dormind în tren sau în sălile de aşteptare, puteţi rămâne fără portofele, genţi sau bagaje.

            – Nu vă faceţi „prieteni” de ocazie dintre persoanele din compartiment şi nu consumaţi băuturi sau alimente de la necunoscuţi. Acestea pot conţine somnifere şi vă „treziţi” fără bagaje.

            – Portmoneul nu se aşează niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor! Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei!

            – Dacă vi se pare că o persoană care merge în apropierea dumneavoastră arată sau se comportă suspect, opriţi-vă şi lăsaţi-o să se distanţeze. Astfel, va înţelege că acordaţi atenţie siguranţei dumneavoastră.

            – Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători sau din aeroporturi.Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background