Martorul timpului: Stejarul secular de la Corobănești

Written by on iunie 27, 2016

La aproximativ 50 de km de Bârlad, în localitatea Corobănești, se găsește un stejar secular cu vârsta aproximativă de 600-700 de ani. Istoricii spun că arborele ar data încă de pe vremea întemeierii statului feudal al Moldovei.

De la drumul județean 243, ce leagă județul Vaslui de județul Bacău, pe un drum secundar care trece prin satul Băncești se ajunge în mica așezare Corobănești. Într-un mic cătun, cunoscut local ca Iezer sau Ezăr, stă maiestuos un stejar secular cu o circumferință a trunchiului de peste șapte metri și o coroană de peste 20 metri în diametru.

Bătrânii satului povestesc că pe vremuri, stejarul era loc de adunare pentru oamenii locului. Seara, după munca câmpului, oamenii se adunau sub coroana copacului la o voroavă (dex – discuție, convorbire, conversație.)

Arborele secular a fost confirmat și de cunoscutul botanist Constatin Burduja, fost biolog, profesor universitar și director al Grădinii Botanice din Iași între 1958-1962.

O amplă descriere și atestare a fost făcută și de profesorul universitar emeritus dr. Neculai Barbu, care a estimat existența acestui steja încă de pe vremea întemeierii statului feudal al Moldovei.


Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!

Susține-ne pagina https://www.facebook.com/bdbnews.ro cu un LIKE !


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background