Paște 2021. Când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în 2021

Written by on aprilie 22, 2021

Data la care se sărbătorește Paștele este diferită de la an la an. În 2021, Paștele ortodox cade la începutul lunii mai, în timp ce Paștele catolic se sărbătorește cu o lună mai devreme. Află când pică Paștele în 2021 la ortodocși și la catolici.

În jurul datei când cade Paștele sunt fixate și sărbătoarea Floriile și Rusaliile. În anul 2021, Paștele ortodox pică pe 2 mai, în vreme ce Paștele catolic pică pe 4 aprilie.

De ce Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date diferite Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi..

Aceast calcul duce la o anumită periodicitate în diferența dintre Paștele ortodox și Paștele catolic. Specific, după 2 sau 4 ani în care diferența este 0-1 săptămâni, urmează un singur an în care diferența este de 4 sau 5 săptămâni. Un astfel de exemplu îl reprezintă Paștele în 2013, 2016, 2021. Explicația este că, în acești ani, luna plină care cade după 3 aprilie este diferită de luna plină care cade după 21 martie.

Când pică Floriile în 2021 Duminica Floriilor semnifică intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Floriile sunt prăznuite cu o săptămână înainte de Paște. Astfel, Sărbătoarea de Florii la ortodocși pică, în anul 2021, pe 25 aprilie, iar la catolici, pe 28 martie.

Câte zile libere avem de Paște Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Marea este zi liberă. 30 aprilie – Vinerea mare – zi liberă sărbătorită vineri; 2 mai – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică; 3 mai – A doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni;


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background