Săptămâna prevenirii criminalității. Ediția a X-a

Written by on September 28, 2015

Activitățile pentru cea de-a zecea ediţie a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” au debutat la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui. Astfel, polițiștii au primit vizita elevilor de la mai multe licee din municipiul Vaslui.

În perioada 28 septembrie – 2 octombrie a.c., Poliţia Română desfăşoară Săptămâna Prevenirii Criminalităţii.

Comisar şef Carp Mihai, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, le-a urat bun venit și le-a adus la cunoștință faptul că în cadrul activităților desfășurate în „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” vor fi abordate cinci paliere de interes instituţional: delincvenţa juvenilă, victimizarea minorilor, infracțiunile contra patrimoniului, criminalitatea organizată şi siguranţa rutieră.

Elevilor li s-au prezentat principalele atribuţii şi activităţi ale Poliţiei Române, prezentarea fiind realizată de şeful inspectoratului – comisar şef Carp Mihai. Copii au fost îndemnaţi să înveţe bine pentru a se putea înscrie la o școală de poliţie sau la Academia de Poliţie “ Alexandru Ioan Cuza“ Bucureşti.

Poliţiştii Serviciului Criminalistic le-au prezentat elevilor modalități de realizare a cercetărilor la locul comiterii unei infracţiuni, de ridicare a amprentelor sau altor tipuri de urme. Pentru exemplificare, elevii au putut vedea modul în care se realizează amprentarea persoanelor, dar şi echipamentul folosit de specialişti la cercetarea la faţa locului unei infracţiuni.

Ziua de 28 septembrie, dedicată prevenirii infracţiunilor împotriva minorilor.

Riscul de victimizare poate fi redus în primul rând prin informare. Un individ conştient de pericolele care îl pândesc, ştie să le evite mai bine. De aceea poliţiştii s-au adresat elevilor și le-au vorbit de existenţa pericolelor, dar şi de faptul că există modalităţi de a le evita.

Una din temele abordate a fost siguranța pe internet. În acest sens, elevii au fost avertizați cu privire la pericolele la care se expun în mediul on-line, întrucât un ID poate ascunde o cu totul altă identitate decât cea prezentată. Internetul pe, lângă imensa sa utilitate, poate fi folosit şi în mod negativ de diverşi indivizi care, prin intermediul site-urile de socializare îşi pot racola viitoarele victime.

Poliţiştii de prevenire le-au oferit celor prezenți sfaturi şi recomandări preventive, care să îi ajute să-şi protejeze bunurile şi integritatea fizică sau să gestioneze eventualele conflicte în care sunt implicaţi. Dialogul purtat între elevi și polițiști a arătat faptul că tinerii au noţiuni elementare legate de răspunderea penală şi contravenţională.

Întâlnirile dintre elevi și polițiști vor continua și mâine, având în vedere faptul că ziua de 29 septembrie este dedicată prevenirii delincvenţei juvenile. În cadrul acestor întâlniri, poliţiştii vor aborda teme precum limitele răspunderii penale a minorilor, cauzele şi condiţiile favorizante comiterii de infracţiuni, consecinţele juridice ale comiterii faptelor penale şi contravenţionale.Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background