Un hoț din Satu Nou și-a făcut selfie și l-a lăsat polițiștilor elvețieni

Written by on July 13, 2015

Vara se mută în Elveția pentru a fura iar iarna se întoarce în țara sa de origine pentru a-și construi case, relatează Blick – un ziar de investigație elvețian care s-a pus pe urmele românului Vasile Stanciu.

Autoritățile elvețiene l-au dat în urmărire de nenumărate ori pe Vasile Stanciu, care le-a scăpat printre degete aproape de fiecare dată, în 2012 fiind singura dată când l-au arestat și expulzat în țara de origine. De atunci vasluianul face un joc de-a șoarecele și pisica cu polițiștii elvețieni, care potrivit acestora, reușește să dea lovituri și să dispară fără nici o urmă.

Jurnaliști străini pe urmele românului

Românul de 36 de ani, a intrat în colimatorul ziarului de investigație elvețian Blick, care a făcut o anchetă chiar în localitatea natală a lui Vasile Stanciu. La doi kilometri de Vaslui, în Satu Nou, faimosul infractor și-a ridicat una dintre cele mai impozante case din comunitate, relatează jurnaliștii elvețieni. Se presupune că la ultima „excursie” în Elveția, Vasile Stanciu ar fi reușit să producă un prejudiciu de aproximativ 150 de mii de franci elvețieni.

În sat oamenii știu cum își face Vasile „norocul” prin afara țării. Nu e singurul care după câteva săptămâni petrecute peste graniță, se întoarce cu portofelul plin, dar nimeni nu-l arată cu degetul. Asta deși sunt destui alți consăteni care pleacă în străinătate la lucru și se întorc cu bani foarte puțini și nu-și pot ridica o casă.

Vasile se întoarce invariabil în Elveția, de ani de zile, pentru a da lovitură după lovitură. De obicei vara, iarna întorcându-se acasă, în România. Ochește în general case impozante, unde știe că poate găsi bijuterii, bani și aparatură electronică. Poliția crede că mai este însoțit de încă un complice. Împreună cu acesta, poartă haine de camuflaj și se ascund în pădure, supraveghind casele și acționând la lăsarea întunericului. În 2013 și 2014, au fost semnalate mai multe spargeri după ce în prealabil, doi bărbați în haine de camuflaj au fost văzuți ascunzându-se în padure.

Selfie pentru polițiști

Și anul acesta poliția s-a confruntat cu numeroase furturi având modul de operare al lui Vasile Stanciu. Ca și cum a vrut să-i sfideze pe urmăritorii săi, Vasile și-a făcut un selfie cu un aparat de fotografiat furat și l-a lăsat la locul faptei. Autoritățile au folosit fotografia pentru a cere populației să sune la numărul de urgență în caz că-l vede. Vasile se deplasează pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun, conform spuselor polițiștilor.

Autoritățile elvețiene cer acum ajutorul și asistență judiciară oficialilor din România și speră ca, lui Vasile Stanciu,  măcar să-i fie limitată liberatatea de mișcare pe teritoriul Europei.


Blick.ch


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background