ZIUA ASTRONOMIEI, marcată sâmbătă la Bârlad

Written by on April 20, 2015

În fiecare an în luna aprilie sau mai, când Luna este în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreagă sărbătoresc Ziua Astronomiei (Astronomy Day).

Această manifestare a astronomilor amatori a plecat din dorinţa de ale arăta oamenilor obişnuiţi frumuseţile cerului înstelat, în felul acesta se contribuie la promovarea şi popularizarea astronomiei în rândul publicului. Ca totul să fie cât mai plăcut pentru majoritatea dintre noi, acest eveniment se desfăşoară într-o zi de sâmbătă, când Luna este în apropierea fazei de Primul Pătrar.

De obicei, săptămăna în care este Ziua Astronomiei se numeşte Săptămâna Astronomiei. Anul acesta Săptămâna Internaţională a Astronomiei e în perioada 20 – 26 aprilie 2015, iar Ziua Astronomiei pe 25 aprilie 2015.

Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, va organiza observaţii astronomice cu publicul în fiecare seară, între orele 20:30 – 23:00 în perioada 21 – 24 aprilie. Publicul vizitator va avea ocazia să observe cerul prin instrumentele optice din dotarea observatorului astronomic, şi în funcţie de cerere se pot viziona filme documentare de astronomie sau diverse prezentări astronomice.

„În ziua de 25 aprilie 2015 programul va începe cu observaţii solare, ce se vor desfăşura pe platoul din faţa teatrului „Victor Ion Popa”, între orele 09:30 – 11:00. O să continuăm cu o conferinţă publică la ora 11:30, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan”, unde o să îl avem ca invitat pe domnul Florin Mingireanu de la Agenţia Spaţială Română.

 

Programul va continua cu observaţii astronomice nocturne, orele 20:30 – 22:00, de data aceasta pe strada principală (lângă statuia lui Mihai Eminescu).

 

Trebuie să precizez că observaţiile astronomice de la sediul observatorului astronomic, din perioada 21 – 24 aprilie 2015 vor fi contra cost: 2 lei de persoană”, a precizat Dumitru Ciprian Vîntdevară – muzeograf la Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului „V. Pârvan” din Bârlad.

 

Alte informaţii suplimentare sunt pe website-ul AstroBârlad la secţiunea articole recente:

https://astrobarlad.wordpress.com/2015/04/18/astronomy-day/

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background