Într-un oraș în care locuitorii au puține opțiuni de divertisment, o inițiativă aparent binevenită a fost alungată într-un mod care lasă multe semne de întrebare. Firma care opera transportul de agrement cu Trenulețul Vacantei a fost nevoită să își strângă bagajele și să părăsească Bârladul, după ce inițial a fost primită cu brațele deschise. Totul după ce, spune patronul firmei, a fost amenințat cu dosar penal în caz că nu părăsește orașul.
O primire promițătoare
Reprezentantul firmei, Gassner Wolfgang Norbert, a declarat pentru BDB News că prima zi a fost un succes total. Trenulețul Vacanței a plimbat bârlădenii cu entuziasm, iar Poliția Locală a fost de un real ajutor, asigurând zona destinată parcării. “Am avut parte de o primire excelentă, cum nu am mai întâlnit în niciun alt oraș,” a spus reprezentantul firmei.
Final neașteptat…
Entuziasmul s-a evaporat rapid în seara zilei de 4 iulie. Gassner Wolfgang Norbert a primit un apel telefonic de la șeful Poliției Locale, prin care i s-a cerut să elibereze locul destinat parcării trenulețului și să se prezinte a doua zi la Biroul Poliției Rutiere, pentru că așa i s-ar solicita. Deși nu a primit nicio citație/solicitare scrisă sau măcar vreun apel telefonic în afară de cel al Poliției Locale, acesta a decis să se conformeze și să se prezinte la sediul Poliției Municipale Bârlad.
După 2 ore de așteptare pe holul Poliției din Bârlad, timp în care nu a fost băgat în seamă de nimeni și neavând nici o citație din care să reiasă ca ar fi fost chemat oficial și motivul justificativ, într-un gest de bună credință, reprezentantul firmei a lăsat totuși la ofițerul de serviciu aprobarea de la Primăria Bârlad, actele trenulețului, actele firmei si chiar răspunsul Biroului Rutier din cadrul IPJ Iași, căruia i s-a adresat în trecut pentru o astfel de solicitare și din care reiese că Biroul Rutier nu are competențe în astfel de cazuri, decât ca firma care efectuează astfel de activități să fie în regulă cu vehiculul, în sensul că acesta să fie înmatriculat legal, asigurat civil, iar conducătorul să posede permis de conducere corespunzător categoriei pentru a efectua transport public de persoane și să dețină atestat profesional în acest sens.
Deznodământ cu amenințări: „Din spusele oamenilor e stăpânul orașului!”
În încercarea de a clarifica situația, patronul Gassner a contactat Autoritatea Rutieră Română (ARR) pentru a verifica dacă legislația s-a schimbat peste noapte. Răspunsul a fost clar: singura autorizație pentru acest gen de transport este cea emisă de Primărie, pentru circulație și staționare pe locuri publice care se eliberează pentru suma de 400 de lei, pe care firma de transport de agrement o avea deja. Licența de transport în comun pentru persoane nu este necesara pentru transportul de agrement de ocazie, cu vehicule lente, la care viteza maxima de deplasare este de 25km/h.
În ciuda acestui răspuns, agentul de la Biroul Rutier Bârlad ar fi dat de înțeles că fără licența de transport în comun, patronul firmei va avea dosar penal dacă rămâne în oraș. În fața acestor amenințări, firma a fost nevoită să își retragă serviciile și să plece către următoarea destinație.
Reprezentantul firmei, Gassner Wolfgang Norbert, spune că a rămas cu un gust amar și că în nici un oraș din țară nu s-a confruntat cu o astfel de situație și că contactul cu agentul de la Biroul Rutier Bârlad i-a lăsat un gust amar: „S-a prezentat ca fiind comisar-șef, numele nu știu dacă l-am reținut bine, parcă ceva de Saga… Din spusele oamenilor e stăpânul orașului … Se vede de departe că e un om de care se teme lumea. … Sper să nu avem probleme în alte locuri, până acum a fost peste tot bineveniți și rechemați”.
Apare, firesc, semnul de întrebare: dacă două Inspectorate de Poliție din România remit două documente (vezi Foto 1 și 3) prin care se face precizarea că „poliția rutieră nu are astfel de competențe, de avizare sau aprobare a circulației trenulețelor turistice și nici pentru avizare traseelor acestora”, de ce la Bârlad avem această situație?
„Dragi Bârlădeni! Ne pare rău să vă anunțăm că suntem nevoiți șă anulăm toate cursele cu trenulețul pentru azi, deși aproape toate locurile au fost rezervate. Ne cerem scuze de la cei 700 părinți și copii, care au făcut rezervare, mulți dintre ei s-au deplasat degeaba la locul de plecare. Ni s-a solicitat de la poliția rutieră licență de transport, pe care până acum nici o poliție din țară n-a cerut, deși actele trenulețului au fost verificate de nenumărate ori. Autoritatea Rutieră Română ne a confirmat, că nu avem nevoie de astfel de documente, deoarece facem transport de agrement de ocazie, cu un vehicul lent, autorizată pentru transport de persoane, viteză maximă de deplasare de 25 km/h. Suntem total surprinși, nu mai înțelegem nimic și știm că nici vouă nu o să vă fie ușor să explicați copiilor de ce nu pot călători. Aveți un oraș frumos, oameni minunați, ne-am simțit bine alături de voi și primirea din partea Primăriei a fost excepțională. Vă așteptăm cu drag la Băile Tușnad!” au postat pe Facebook organizatorii.
Bârladul, scăpat de sub control pe timp de noapte
Aparent, polițiștii de la Biroul Rutier Bârlad par a-și „dezvolta” competențe noi, în timp de orașul, pe timp de noapte, este scăpat de sub control. „Liniuțe” pe bulevardul Republicii, drifturi prin parcări, mașini care poluează fonic datorită unor „elemente” special atașate. De multe ori, agenții „închid”ochii pentru că la volanul acestor vehicule se află odraslele lor sau diferite cunoștințe, prieteni. Până când?
(Alex Mihăiescu)