Aparatele care testează şoferii pentru consum de droguri îşi arată din nou ineficienţa. Drugtestul, o unealtă pe care agenții o folosesc cu încredere, dar care, s-a arătat în nenumărate cazuri că nu este și eficientă. Exemplul este chiar la IPJ Vaslui, unde după ce un agent a fost testat pozitiv cu aparatul drugtest, rezultatele analizelor de sânge infirmă prezența unor substanțe interzise.
După ce la începutul săptămânii în spațiul public au apărut informații conform cărora un polițist din cadrul IPJ Vaslui a fost oprit și testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv la consumul unor substanțe interzise, instituția vasluiană a revenit în această dimineață cu un comunicat prin care specifică faptul că în urma analizelor de sânge, nu s-au găsit substanțe psihoactive.
Conform unei statistici, peste 40% dintre rezultate sunt fals pozitive. Sunt câteva cazuri recente în care, deși polițiști au anunțat că persoanele care au provocat accidente rutiere erau sub influența substanțelor interzise, analizele de sânge au arătat că s-au înșelat.
„În completarea buletinului informativ de presă nr. 360, transmis de către Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui la data de 19 septembrie 2023, referitor la depistarea unui conducător de motocicletă care a fost testat cu aparatul drug test pentru care a fost înregistrat rezultat pozitiv la două substanțe psihoactive, precum și cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public (,,polițist drogat pe motocicletă”) vă informăm:
În urma expertizării probelor biologice prelevate de la conducătorul, de 22 de ani, din municipiul Pitești, județul Argeș, *Institutul de Medicină Legală Iași a concluzionat că acestea nu conțin substanțe psihoactive”, a precizat IPJ Vaslui.