Startul conferințelor de presă în 2023 a fost dat de social-democratul Adrian Solomon, ieri 23 Martie, la sediul Organizației Municipale. Acesta a sintetizat despre situația lucrărilor de anvergură care se desfășoară în acest moment în municipiul Bârlad, despre o plângere pe care acesta a înaintat-o către Consiliul Local Municipal (CLM) prin care cere revocarea unor finanțări, dar și despre și despre situația „fortăreței” din cadrul Primăriei Bârlad, legată de limitarea accesului bârlădenilor în cadrul instituției. Totodată, PSD Bârlad anunțat deschisă sesiunea pentru depunerea candidaturilor pentru funcția de primar, urmând ca în luna Iunie social-democrații să prezinte contracandidatul împotriva actualului edil, Dumitru Boroș.
Împrumut exagerat?
Asta susține social-democratul Adrian Solomon care a declarat ieri că a înaintat o plângere către Consiliul Local Municipal Bârlad prin care cere revocarea aprobării unei finanțări rambursabile în valoare de peste 79 de milioane de lei, necesară pentru cofinanțarea unor obiective cu finanțare din fonduri europene.
„Am decis să depun ca și acțiune prealabilă la CLM Bârlad, o plângere, pentru că Prefectura Vaslui a decis că nu sunt elemente, din punct de vedere legal, să respingă împrumutul de 790 de miliarde de lei vechi sau 79.604.501, 15 de lei noi, și să contest în instanță, în termenul legal, mai exact. Voi depune și la Tribunalul Vaslui această contestație, atât împotriva hotărârii din septembrie anul trecut cât și împotriva celei din februarie anul acesta. De ce? Pentru că în nota de fundamentare a împrumuturilor, primarul și specialiștii din primărie vorbesc despre faptul că au nevoie de cote de confinanțare pentru proiectele europene, numai că aceleași sume și aceleași proiecte sunt deja parte dintr-un alt proiect , de 35.000.000 de lei! Păi, dacă tot ai împrumutat bani o dată și îi folosești pentru cofinanțare, cum poți să justifici cu aceleași sume, cu aceleași procente, la aceleași proiecte, că le folosești la un alt împrumut mai mare care oricum depășește de două ori cofinanțările la proiectele europene!”, a spus Adrian Solomon.
Plângerea social-democratului bârlădean subliniază că aceste împrumuturi vor îndatora administrația bârlădeană cu peste 100 de milioane de lei, pentru cel puțin 15 ani, în condițiile în care, există varianta împrumuturilor cu dobândă zero de la Trezorerie.
„Domnul Boroș va trebui să răspundă la un moment dat”
Legat de lucrările care au răscolit trotuarele și străzile din municipiu, Adrian Solomon i-a transmis actualului primar că la un moment dat va trebui să răspundă, mai ales pentru „recepțiile” făcute într-un mod „defectuos”, în defavoarea banului public.
În același timp social-democratul spune că „ISC Vaslui (Inspectoratul de Stat în Construcții) se pare că este mână moartă”, după ce o serie de nereguli sunt trecute cu vederea în mod voit. Aici, pesedistul a făcut referire la diferența de preț și calitate la materialele folosite în reabilitarea bulevardului Epureanu și strada Dragoș Vodă, unde, spune el, firma executantă pare că l-a convins pe Dumitru Boroș în folosirea lidonitului, în detrimentul altui material care era trecut în caietul de sarcini și implicit, în specificațiile proiectantului.
Întrebat în cadrul conferinței de presă despre „aspectul cu care firma executantă îl are la mână pe actualul primar și din acest motiv face ce vrea” (n.r. – declarații anterioare ale social-democratului), Adrian Solomon a spus doar că „nu este momentul, acum, să facem aceste dezvăluiri).
„În luna Iunie vom avea candidat pentru Primăria Bârlad”
Până pe 10 aprilie, după cum spun cei din PSD Bârlad, se pot depune solicitările pentru desemnarea unui candidat valid pentru Primăria Bârlad. După încheierea acestor sesiuni, se va vota și în cadrul Organizației Municipale după care, la mijlocul lunii Iunie îl vor prezenta pe cel care va fi contracandidatul actualului edil la funcția de primar al municipiului Bârlad.
Adrian Solomon a menționat că el nu se va înscrie în această cursă.
„Ce au de ascuns în acest „sing-sing”?
În cadrul aceleași conferințe de presă, liderul organizației locale PSD a adus în discuție „securizarea” Primăriei Bârlad și despre accesul bârlădenilor limitat în cadrul instituției. „Ce au de ascuns în acest sing-sing?” (n.r. – Sing Sing este o închisoare renumită din SUA cu un regim deosebit de securitate).
Pe rețelele de socializare sunt tot mai mulți bârlădeni care reclamă faptul că accesul într-o instituție publică este limitat în cei doar câțiva metri pătrați de la intrare. Oamenii sunt nevoiți să aștepte și să primească „girul” dintr-un birou aflat dincolo de ușile securizate cu cod de acces și cartelă, ca mai apoi, polițistul local înfipt și uns drept portar la „Înalta Curte” să permită accesul în interior, întocmai ca în „Orașul interzis”.
Securizarea instituției a fost impusă pe timpul pandemiei de Covid ca metodă de protecție pentru funcționari, prin limitarea accesului publicului, prevenind astfel îmbolnăvirea și automat reducerea numărului de persoane care erau nevoite, conform legislației, să se autoizoleze la domiciliu, provocând în acest fel un blocaj instituțional.
La mai bine de un an de când pandemia s-a încheiat, accesul în Primăria Bârlad este în continuare limitat. Singurii care se pot plimba în voie și pot părăsi instituția după bunul plac pe ușa din spate (dotată cu cod de acces, desigur!), sunt angajații și funcționarii. Dacă cineva îi verifică dacă au specificat în condica de prezență motivul deplasării în afara instituției, nu se cunoaște acest aspect. Nici dacă motivul deplasărilor în interes personal, de multe ori la piață sau salon, sunt trecute undeva, în vreo condică…