Într-o societate unde justiția și integritatea sunt fundamentale, conexiunile dintre lumea politică și instituțiile publice devin o sursă constantă de preocupare. Un astfel de exemplu este Daniel Buzamăt, un personaj controversat cu o trecută în domeniul public și politic. În umbra acestui caz, se conturează și figura primarului Dumitru Boroș, implicat într-o serie de evenimente care ridică semne de întrebare cu privire la integritatea sa și la modul în care politica își face loc în sănătate.
Cazul Daniel Buzamăt, Dumitru Boroș și Derapajele Etice:
Daniel Buzamăt, politician cu pretenții și director într-o societate finanțată din banii bârlădenilor, respectiv LDP Reiser S.A. – al cărei acționar este Consiliul Local Bârlad, ridică semne de întrebare asupra integrității sale politice. Arestat pentru luare de mită, Buzamăt, la fel ca și Dumitru Buzatu, pare să se considere nevinovat și invocă o presupusă înscenare. Însă, mai alarmant este faptul că descinderile DNA în instituții subordonate Primăriei Bârlad nu au generat nicio reacție din partea primarului Boroș, a cărui afiliere cu persoanele din funcțiile de conducere ar trebui să ridice semne de întrebare privind responsabilitatea sa față de comunitate.
Scandalul din Spitalul Municipal Bârlad:
Filmarea șocantă cu un bătrân maltratat în Spitalul Municipal Bârlad sub conducerea lui Ciprian Feraru, fost coleg de partid al primarului Boroș, ar trebui să atragă atenția asupra practicilor etice în sănătate. În loc să acționeze și să-și asume responsabilitatea, primarul Boroș pare să prefere să se eschiveze, concentrându-se pe proiecte neesențiale pentru comunitate, cum ar fi posturile de încărcare pentru mașini electrice.
Spre deosebire de luna noiembrie 2023, când un număr de 15 pacienți de la spitalul de psihiatrie Murgeni, au fost aduși din cauza unor complicații gastrointestinale. În cursul zilei de miercuri au fost externați în stare bună, totul datorându-se colectivului medical de la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad.
În ziua externării, primarul Boroș a dat iama în spitalul din Bârlad, cu brigăzile de fotografi după el pentru a „valida” actul medical înfăptuit de medici. De parcă anii de pe băncile facultăților sau anii de practică de prin saloane sau săli de operație nu erau îndeajuns ca să confirme profesionalismul de care dau dovadă medicii bârlădeni.
Concluzie:
Raportul dintre vot și justiție rămâne fragil într-o societate unde politicienii nu răspund în fața publicului pentru acțiunile lor. Cazurile lui Daniel Buzamăt și Dumitru Boroș demonstrează necesitatea unei prese puternice și independente, capabile să scoată la iveală practici corupte și să susțină justiția.