Fragmente osoase fosilizate, care ar face parte din scheletul unui elefant preistoric, au fost descoperite de arheologi, în apropierea localităţii vasluiene Ghergheşti. Descoperirea a fost făcută zilele trecute de o echipă formată din cercetători din Bârlad şi Iaşi.
Din primele evaluări ale cercetătorilor se pare că este vorba despre un exemplar de Deinotherium, specia Deinotherium giganteum, potrivit adevarul.ro.
Potrivit specialiştilor, Deinotherium a fost unul dintre cele mai mari mamifere care au existat pe Pământ, fiind înrudit cu elefantul de astăzi, chiar dacă nu aparţin aceleiaşi linii de evoluţie.
Singurul exemplar complet de elefant preistoric descoperit până acum pe teritoriul României este expus în holul central al Muzeului Antipa Bucureşti şi a fost găsit tot pe raza judeţului Vaslui, în urmă cu 120 de ani.
Cercetătorii care au făcut descoperirea de zilele trecute sunt de părere că exemplarul ar fi murit la marginea unei ape curgătoare mari şi că o viitură i-ar fi adunat cadavrul într-un mal. Cel mai probabil, fragmentele osoase ale acestui exemplar au fost distruse de utilaje la mijlocul secolului al XX-lea, când în zonă a fost construit un drum.