Distribuirea cardurilor electronice de sănătate a provocat zilele acestea o veritabilă legendă urbană, pornită de la câteva ştiri care au relatat o situaţie percepută imediat ca fiind credibilă şi răspândită rapid pe reţele sociale şi chiar televiziuni.
Sursele primare ale zvonului par Antena3 şi Ziuanews. Aceste redacţii au publicat articole care spun că ”zeci de români au încercat sa scoată bani dar nu au reuşit, aşa că au rămas fără card”. Antena 3 a publicat marţi chiar şi o ştire TV în care este susţinut acelaşi lucru. EVZ a făcut un experiment simplu şi vă poate arăta ce se întâmplă, de fapt, când încerci să bagi cardul de sănătate în bancomat.
”Se plâng operatorii bancari că sunt carduri de sănătate în bancomate. Mulţi cred că sunt bani acolo şi se duc să-i retragă. Nu ştiu că poate fi folosit doar în sistemul medical şi merg la bancomat cu cardul de sănătate.”, precizează Costel Lupaşcu directorul CJAS Botoşani.
Mai multe site-uri de ştiri şi chiar unele ziare tabloide au publicat zilele acestea ştiri potrivit cărora ”reprezentanţi ai băncilor” sau ”firmelor care întreţin bancomatele” spun că au constatat blocaje fără precedent ale automatelor bancare.
Sursele citate evaziv în ştirile pe această temă mai susţineau că operaţiunile de deblocare a bancomatelor ar fi scos la iveală o cauză ciudată a blocajelor: mulţi posesori de carduri de sănătate au introdus aceste carduri în automate bancare, crezând că vor putea să scoată bani din ele.
Ştirile pe această temă au fost luate ca fiind credibile imediat, inclusiv de către persoane publice şi realizatori ai unor emisiuni TV. Un realizator al unei emisiuni de pamflet a ţinut chiar un discurs de un sfert de oră pe acastă temă, folosind ştirea cu bancomatul ca argument pentru a demonstra ”cat de proşti sunt românii”.
Pentru un jurnalist cu minimă experienţă, toate ştirile care au produs şi întreţinut acest mit aveau un defect major.
Niciuna nu cita, cu nume şi prenume, o sursă precisă, identificabilă, credibilă. Acesta este motivul pentru care am decis să verificăm personal situaţia. Astfel, reporterul EVZ a introdus un card de sănătate într-un bancomat, înregistrând video operaţiunea.
Ceea ce s-a întâmplat dovedeşte fără dubii că s-a produs o întreagă isterie pe baza unor informaţii false.
Sursa: Evz.ro