Şcoala Altfel a adus în aula Colegiului Naţional Gheorghe Roşca Codreanu din Bîrlad un spectacol de teatru forum. Teatrul forum este o metodă de educaţie non-formală care are puterea de a modela atitudinea publicului vis-a-vis de probleme sociale aduse în atenţia acestuia.
Spectacolul a fost pregătit de un grup de 10 elevi ai colegiului naţional, voluntari ai Asociaţiei Myosotis România în cadrul Centrului Tineri Voluntari. Ei au fost îndrumaţi de doi dintre angajaţii asociaţiei, coordonatorii activităţilor de voluntariat susţinute în Centrul de Zi pentru copii cu dizabilităţi „Casa Esme”, respectiv Locuinţa Protejată pentru adulţi cu dizabilităţi „Casa Trandafirilor”.
Cei 10 voluntari care au iniţiat activitatea au plecat de la intenţia de a aduce în atenţia colegilor lor de liceu fenomenul de bullying. Alegerea nu a fost întâmplătoare. În spiritul atitudinii pro-active pe care Centrul Tinerilor Voluntari o cultivă celor cu care lucrează, voluntarii au fost motivaţi de dorinţa de a trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că, în opinia lor, acest fenomen tinde să fie prezent în fiecare clasă din liceul lor. „Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi devenim agresori pentru unul dintre colegii noştri de clasă; rău e că nu ne dăm seama de acest lucru şi poate şi mai rău e faptul că nu înţelegem cât de mult rănim prin ceea ce facem. Credem că, dacă vom face un spectacol de teatru forum, colegii noştri vor deveni conştienţi de aceste lucruri şi, implicit, fenomenul se va diminua” – aceasta a fost remarca cu care voluntarii iniţiatori ai activităţii au convins singurele persoane din Bîrlad cu experienţă în lucrul cu această metodă să îi sprijine în construcţia piesei şi în susţinerea activităţii.
După o atentă documentare şi multiple repetiţii, miercuri, 20 aprilie 2016, tinerii au venit la întâlnirea cu colegii lor de liceu propunându-le o piesă de teatru care a reuşit să sintetizeze multiple faţete ale fenomenului de bullying, de la bullying-ul verbal până la cel on-line.
Spectacolul a stârnit reacţii în public, toţi cei prezenţi au intuit gravitatea problemei prezentate. S-au purtat discuţii dinamice, toate având ca finalitate identificarea de soluţii practice şi realiste. „Ceea ce aţi prezentat voi aici se întâmplă în fiecare clasă şi cred că activitatea ne-a
făcut să fim mai atenţi la modul în care ne comportăm unii faţă de alţii” – a fost feed-back-ul oferit în final de elevii spectatori.
Activitatea s-a bucurat de participarea doamnei profesor Chiru Tiţa, director al Colegiului Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu”. La final, dumneaei şi-a exprimat aprecierea faţă de metoda propusă, fiind surprinsă de entuziasmul pe care îl poate genera în rândul tinerilor.
Domnul profesor Iulian Maxim, consilierul educativ al Colegiului Naţional, a apreciat activitatea ca fiind una inedită, observând încântarea elevilor spectatori prezenţi.
„Pentru noi această activitate a fost o şansă; rar avem ocazia să moderăm un spectacol de teatru forum şi, de asemenea, rare sunt situaţiile în care reuşeşti ca pe parcursul a 90 de minute să modelezi atitudinea unui grup mare de tineri vis-a-vis de o problemă socială. Au fost dinamici, au reacţionat frumos; interacţiunea cu ei a fost o plăcere.” – au declarat în final angajaţii Asociaţiei Myosotis România.
Săptămâna dedicată Şcolii Altfel prilejuieşte an de an activităţi inedite, care devin posibile numai datorită bunei colaborări care se naşte între instituţiile din oraş.
Ca în fiecare an, Asociaţia Myosotis România a răspuns pozitiv invitaţiilor de colaborare pentru activităţile din „Şcoala Altfel”. Inviaţia de colaborare venită din partea voluntarilor elevi la Colegiul Naţional a fost doar una dintre ele.
În săptămâna 18-22 aprilie elevi ai Şcolilor „George Tutoveanu” şi „Victor Ion Popa” din Bîrlad au vizitat copiii cu dizabilităţi din Centrul de Zi „Casa Esme”. Fiecare vizită s-a materializat în activităţi dintre cele mai diverse: de la activităţi în aer liber la vizitarea centrului şi culegerea de informaţii despre lucrul cu copii cu dizabilităţi, activităţi sportive, activităţi plastice sau cu valoare artistică.
Răspundem întotdeauna cu bucurie activităţlor de colaborare cu instituţiile de învăţământ din oraş pentru că înţelegem valoarea pe care acestea o au nu doar pentru beneficiarii noştri, ci pentru comunitate în ansamblu. Dacă e să ne uităm doar la activităţile din această săptămână, observ că, dincolo de faptul că au îmbogăţit experienţa de viaţă a tuturor celor participanţi, ele au contribuit la modelarea atitudinii pe care vizitatorii/ partenerii de activitate o au faţă de serviciile noastre şi la creşterea interesului acestora faţă de problemele asociate statutului de persoană cu dizabilităţi. Ori acest lucru este congruent cu misiunea pe care asociaţia Myosotis România şi-o asumă în comunitatea noastră – a declarat domnul Mihai Popa, director al Asociaţiei Myosotis România.