Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau mai, când Luna e în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreagă sărbătoresc „Ziua Astronomiei”.
„Mișcarea a început în California (SUA) în 1973, când astronomul amator Douge Berger (președintele clubului local Astronomical Association of Northern California), a decis că decât să invite oamenii să vină la o seara de observații astronomice într-un loc îndepărtat de oraș, mai bine ar fi ca întregul club să coboare cu telescoape cu tot în mijlocul orașului și să arate obiectele cerești publicului trecător, care altfel nu ar avea ocazia să privească printr-un telescop. Principalul scop al acestei manifestări este popularizarea şi promovarea astronomiei în rândul publicului.
În data de 14 mai 2016, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza o serie de activităţi cu prilejul Zilei Internaţionale a Astronomiei”, a precizat Dumitru Ciprian Vîntdevară – muzeograf la Planetariul/Observatorul Astronomic al muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.
Programul activităţilor din ziua de 14 mai 2016:
orele: 1000 – 1100 – observaţii solare (în faţa sediului din Str. Republicii nr.235);
ora: 1130 – Conferinţă şi vernisajul expoziţiei: Desene realizate de copii în cadrul concursului de astronomie „EQUINOX”;
orele: 2030 – 2200 – observaţii astronomice în stradă (în zona parcului, la strada principală).
Prezintă:
prof. DIMITRIE OLENICI – Asociaţia Educatorilor Suceveni;
prof. IOAN ADAM – preşedinte Asociaţia Astronomică Sirius, Bârlad;
prof. ILIE COSOVANU – Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” – Solca.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!